Faglært – også en mulighed
august 15, 2021
De sidste mange år har vi besunget behovet for akademikere, og vi har de senere år uddannet rigtig mange akademikere, mens det er blevet mindre populært at tage de mellemlange uddannelser – for eksempel til pædagog, lærer, eller en af de mange andre mellemlange uddannelser, der findes her i landet.
De unge vil hellere være akademikere, for eksempel læger, så de kan få deres drømmejob. Det kunne for eksempel være hos motiva danmark, en klinik for kirurgi, hvor man blandt andet kan udføre brystkorrigerende operationer i den bedste kvalitet.
Det er bare også vigtigt at huske, at der er rigtig mange gode jobmuligheder både med en mellemlang uddannelse og som faglært. Især de faglærte har en drømmesituation i disse år, hvor der er mangel på arbejdskraft inden for stort set alle brancher, og denne mangel vil kun blive støre i fremtiden. Allerede i dag løser udenlandsk arbejdskraft en stor del af de praktiske opgaver på det danske arbejdsmarked.
I 2013 var 34 procent af den danske arbejdsstyrke faglærte – for eksempel tømrere, smede eller murere – mens dette tal i 2030 ventes at være faldet til 29 procent. Omsat i praksis betyder tallene, at vi ikke vil kunne opfylde behovet for faglærte med dansk arbejdskraft, så har du lyst til at gå håndværkervejen, tage en uddannelse som industritekniker eller lignende, har du alle muligheder for dig.
Lønmæssigt er håndværkere absolut kommet med de seneste ti år. En tømrer eller murer kan i dag tjene langt mere, end en sygeplejerske, pædagog eller anden person med en uddannelse, der tidsmæssigt svarer til håndværkeruddannelsen, og ofte vil en håndværker ligger over, hvad eksempelvis en akademiker uddannet inden for et humanistisk fag tjener. Samtidig er arbejdsløsheden i bund, så der er sådan set ingen gode grunde til ikke at tage en uddannelse som faglært, hvis du har lyst til at bruge dine praktiske evner i dit arbejdsliv.