Den vigtige skolestart

januar 21, 2019

En god skolestart er første skridt på vejen til et sundt og indholdsrigt uddannelsesliv for dit barn. Når han eller hun for første gang træder ind på skolen, er det blot den første dag af rigtig mange. Af samme grund er det også vigtigt, at barnet oplever den første tid som givende og spændende.

En del af denne opgave ligger hos skolen, hos lærerne – og til en vis grad også hos barnet selv. Men der er mange ting, man som forælder også kan gøre for at give barnet den bedste start på skolelivet og på den måde undgå, at dårlige oplevelser sætter sig fast og resulterer i skoletræthed og mistrivsel.

Uanset om du selv som forælder har skepsis over skolesystemet, er det vigtigt, at du ikke overfører denne negative holdning til dit barn. Tal positivt om skolen overfor dit barn og vær åben og imødekommende, når du møder dit barns lærere. Der er stor chance for, at dit barn og læreren skal tilbringe mange timer sammen i de kommende år, og læreren er sikkert også nervøs for at skulle undervise et helt nyt kuld. Sørg derfor for at vise tillid til lærerne og stol på, at de gør det bedste for dit barn.

På den anden side skal du naturligvis heller ikke være ukritisk over for det hele, og er der ting, som virker uklare, eller som giver panderynker, skal I som forældre naturligvis stille spørgsmål. Åbenhed og ærlig dialog er vejen frem, og det samme gælder også efter

nogen tid, hvor du måske kan mærke på dit barn, hvordan han eller hun reagerer på de forskellige måder at undervise på. Her skal du ikke være bleg for at give din opfattelse og eventuelle bekymringer videre til læreren.

Nogle ting vil sikkert komme nemmere til barnet end andre, og derfor er det naturligvis også afgørende, at du støtter op om dit barn, når noget er svært. Det kan både være fagligt og med hensyn til de sociale relationer, som på mange måder er lige så vigtige som selve skolegangen.

Det er også en rigtig god idé at gøre noget ekstra ud af skolestarten. Det er en stor dag, som aldrig kommer igen, så du kan sidestille den med konfirmation og runde fødselsdage. Så gå ikke på kompromis, når barnet skal vælge skoletaske, og køb gerne noget smart tøj – som fx hos kidsbrandstore.dk, så dit barn også forbinder skolestarten med noget godt.

Hav også for øje, at der utvivlsomt er sket meget med skolen, siden du første gang satte dig ind i et klasselokale. Sæt dig derfor grundigt ind i, hvad der venter dit barn. På den måde er du bedre rustet til både at tale med dit barn og med lærerne på skolen om de ting, der foregår – både på de små og store linjer.

God skolestart!